Burn-out is beroepsziekte nummer één in ons land. Veel burn-out komen voort uit prestatiedruk, onzekerheden en sociale druk. Men voelt druk vanuit de maatschappij om te moeten presteren. Het gevoel om altijd alles ‘goed’ te moeten doen en constant bereikbaar en ‘aan’ te staan. Maar zijn dit de enige oorzaken van burn-out klachten? Of zien we wellicht nog meer over het hoofd?

Naast de eerder genoemde klachten zijn er nog meer klachten die horen in het ‘standaardrijtje’ van burn-out klachten, denk hierbij aan:

  • Onredelijk behandeld worden binnen de organisatie
  • Onrealistische en/of onhandelbare werkdruk
  • Gemis van functieomschrijving/-inhoud
  • Slechte communicatie en ondersteuning vanuit het management
  • Onredelijke deadlines

Welke invloed hebben burn-out klachten op de organisatie?
Deze negatieve werkomstandigheden hebben niet alleen invloed op de medewerker, maar ook op de organisatie en de algehele operatie binnen de organisatie. Enkele zaken waar de organisatie mee te maken krijgt door burn-out klachten zijn:

  • Kwaliteit van werk gaat achteruit
  • Negatief effect op omzet
  • Hoger ziekteverzuim
  • Werknemers die drukker bezig zijn met het vinden van een nieuwe baan in plaats van hun huidige werk uitvoeren
  • Door remote werken wordt de medewerker eenzamer en hierdoor neemt de kwaliteit van het werk af

Burn-out preventie
Zoek naar “burn-out preventie” online en je komt op het standaard overzicht wat je als werkgever kunt doen. Denk hierbij aan open communicatie, werkdruk verminderen, aanbieden van cursussen, coaching en ondersteuning, etc… Dit zijn allerlei verschillende oplossingen die ook zeker effect gaan hebben. Het probleem zit echter in het feit dat dit korte termijn oplossingen zijn. De weken of zelfs maanden na het volgen van die ene cursus gaat alles weer even goed en zit iedereen weer vol positieve energie! Maar, na een periode sluitmert het oude patroon er weer zachtjes in en begint de druk weer toe te nemen, communicatie te verslechteren en de balans te verdwijnen. Kortom: het biedt geen effectieve burn-out preventie op lange termijn… 

Wat werkt dan wel?
Als klachten, zoals burn-out, effectief en efficiënt aangepakt moeten worden is het van belang om dieper te gaan dan de hierboven genoemde ‘pleisters’. We hebben het hier over de ijsberg die onder het water ligt. Dit kan op organisatie en individueel niveau betrekking hebben.
Onder water liggen alle stukjes verborgen die afgewezen en onderdrukt zijn, dit wordt ook wel de schaduwkant genoemd. Deze schaduwkant is voor zowel organisatie en individu volledig normaal. De schaduwkant ontwikkeld zich al vanaf geboorte van de organisatie of het individu. De schaduwkant moet zeker niet onderdruk worden, maar moet juist de ruimte krijgen om gehoord te worden, in deze schaduwkant liggen namelijk vaak de mooiste schatten verborgen. 

Maak het verborgen zichtbaar
In het donker van de schaduwkant zitten dus mooie schatten verborgen. Door het onzichtbare zichtbaar te maken kan je zowel de organisatie als het individu naar de next level laten groeien. Je kan niet alleen de beschadigde delen helen, maar ook de nog onzichtbare sterke kanten naar boven halen om te laten floreren. Dit heeft een positief effect op het individu en daarmee de organisatie. Zo voorkom je niet alleen burn-out klachten binnen het team, maar voorkom je bijvoorbeeld ook hoog verloop en verbeter je de algehele output van de organisatie.

Ben jij klaar voor echte burn-out preventie?
Is jouw organisatie klaar voor echte burn-out preventie? Bij New Human Management combineren we bedrijfskunde en dieptepsychologie. We halen het beste uit organisaties en individuen, bevorderen effectiviteit en identificeren oorzaken van burn-out klachten. Benieuwd wat dit kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.