De feestdagen brengen niet alleen gezelligheid met zich mee, maar vaak ook een verhoogde druk op het werk en daarmee samenhangende stress. Evenwicht houden tussen werkverplichtingen en persoonlijke rust is essentieel om te voorkomen dat de feestmaand een stressmaand wordt. Hoe houd je de juiste balans? We geven je graag een aantal tips.

Waarom is werk-rust balans van belang?

Een gezonde werk-rust balans is niet alleen bevordelijk voor het welzijn van het individu, maar heeft ook een postief effect op de algehele bedrijfsprestaties. Tijdens de feestdagen ervaren medewerkers vaak een toename van stress door de druk van werkverplichtingen en sociale evenementen. Het strategisch managen van deze balans is essentieel om een gezonde, productieve werkomgeving te behouden. We geven je graag een aantal tips om jouw decembermaand en die van de organisatie zo goed mogelijk in balans te houden.

Zorg voor duidelijke communicatie

Zorg voor transparante communicatie binnen de organisatie met betrekking tot de verwachtingen tijdens de feestperiode. Creëer een open gesprek over de workload en de verwachte beschikbaarheid. Moedig collega’s aan hier zo open mogelijk over te zijn.

Flexibele werkregelingen

We hebben allemaal een volle agenda in de decembermaand. Of het nou werk of privé is, we hebben het over het algemeen druk! Wees tijdens de feestperiode iets flexibeler in de werkregelingen. Als een medewerker een dagje extra thuis wilt werken om zo de boodschappen in ontvangt te kunnen nemen of vast een aantal voorbereidigen te kunnen treffen voor een diner dat zij organiseren, sta dit dan toe. Je neemt hier weer een zorg weg bij de medewerker en zult zien dat zij ook gewoon het afgesproken werk opleveren.

Duidelijke grenzen stellen tussen werk en privé

We zijn ons er van bewust dat er nou eenmaal veel opgeleverd moet worden aan het eind van het jaar, maar stel duidelijke grenzen tussen werk en privé en geef de medewerkers ook hun privé tijd om op te laden. 

Organiseer een feestelijke teamactiviteit

Organiseer een leuke feestelijke teamactiviteit. Zo kan je niet alleen de teamspirit versterken, maar biedt je medewerkers ook een moment om te ontspannen en te belonen voor het harde werk. 

Houdt rekening met versterkte emoties

Feestdagen zijn niet voor iedereen altijd een feest. December roept bij sommige ook juist een negatievere emotie op. Het kan dus zijn dat een medewerker juist wat prikkelbaar is. Ga iets zachter met collega’s om, het is niet altijd een feestperiode voor iedereen. 

Met deze tips maak je voor iedereen de decembermaand misschien nóg wat feestelijker dan ze al waren. We wensen jullie allen hele fijne feestdagen en een voorspoedig nieuw jaar!