Wie was Harry Rump?

Prof. Dr. Harry A. J. Rump MEd (Deventer, 1946 – Vera, Almería Spanje, 2021) was een Nederlands dieptepsycholoog, Analytisch Therapeut, auteur, consultant en docent. Harry deed 40 jaar onderzoek naar terugkerende patronen in mens en organisaties. Hij ontwikkelde de Analytische Therapie: een complete dieptepsychologische therapielijn in de traditie van Freud en Jung, met een aantal belangrijke conceptuele en methodologische toevoegingen.

Harry stond aan de basis van New Human Management B.V. Harry is erg belangrijk voor de concepten en uitgangspunten van waaruit we werken. Hij is een van onze belangrijkste inspiratiebronnen en was het brein achter de unieke instrumenten die we gebruiken in onze interventies voor mens en organisaties.

Harry ontdekte dat er unieke terugkerende patronen te ontdekken zijn in de manier waarop mensen naar de wereld kijken en de relatie tot zijn of haar omgeving ervaren. Zicht op deze patronen maakt het mogelijk om veel sneller en effectiever te begrijpen waar mensen en organisaties tegen aanlopen en waardoor verstoringen optreden. Ook geeft het unieke mogelijkheden om mensen en organisaties te helpen in hun ontwikkeling door bewust te worden van schaduwkanten en tegenstellingen, zodat deze geïntegreerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat mensen gelukkiger en effectiever zijn, beter kunnen samenwerken en congruenter zijn.

Door zicht te krijgen op eigen schaduwkanten zullen mensen minder projecteren op anderen en zichzelf beter kennen. Hierdoor zijn zij effectiever en meer zichzelf. Dit helpt organisaties evenwichtig, inclusief en duurzaam ontwikkelen. Organisaties kunnen hierdoor plaatsen zijn waar mensen zich prettig voelen en waar zijn hun of haar unieke talenten kunnen ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling en het succes van de organisatie kan dan hand in hand gaan. Hier profiteren alle betrokkenen van. Harry heeft met zijn werk, zijn instrumenten en zijn ideeën een bijzondere bijdrage geleverd aan dit proces in organisaties.

College aan het instituut

Boekpresentatie “Geesteswetenschap en Analytische Therapie”, Nijmegen 2018

Biografie

Rump begon rond 1980 aan de ontwikkeling van de analytische therapie en de dieptepsychologie in Nederland. Samen met een collega startte hij een therapie- opleiding in Nederland. Hier werkte hij ongeveer twaalf jaar. Omdat veel docenten van deze opleiding wilden werken met gedragsmatige interventies, begon Rump in 1990 met Madeleine het instituut in Nijmegen, zodat juist de analytische en de dieptepsychologie kant verder ontwikkeld konden worden. Harry werd lid van de Staff & VIP Interuniversitäres Kolleg Graz / Schloss Seggau en lid van de Wetenschappelijke Raad “De Nieuwe Merkuur”.

Harry Rump behoorde tot de tweede generatie oorlogsslachtoffers en heeft als zodanig alle manifestaties meegemaakt die daarbij horen. Vanuit die achtergrond was hij al jong geïnteresseerd in het functioneren van de menselijk psyche. Tijdens schoolvakanties werkte hij in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij ontdekte dat er contact moest worden gemaakt in plaats van alleen maar medicatie toedienen. Dit contact staat later centraal in zijn visie op de therapeutische en adiviesrelatie.

In een periode van 40 jaar onderzoek, heeft hij een unieke volledige visie ontwikkeld op de mens en zijn/haar ontwikkeling. Zijn dieptepsychologische theorieën en instrumenten geven zicht op terugkerende patronen, helpt mensen hun
schaduwkanten en unieke talenten ontwikkelen en te integreren om zo te kunnen worden wie je echt bent.

Met zijn therapielijn –de Analytische Therapie– , zijn dieptepsychologische theorieën, zijn visie op organisaties en hun ontwikkelingsmogelijkheden en zijn unieke instrumenten heeft Harry Rump ons allemaal een aantal kostbare geschenken achtergelaten. New Human Management is erop gericht dit unieke gedachtengoed te vertalen naar organisatie om deze zo te helpen ontwikkelen tot duurzame, inclusieve, evenwichtige en succesvolle organisaties.

Harry, je blijft voor altijd een enorme inspiratiebron! Bedankt voor alles!