Grensoverschrijdend gedrag blijft een prangend probleem in vele aspecten van onze samenleving. Van de sportvelden tot aan de werkvloer, en zelfs binnen onze sociale kringen, het is een kwestie die niet lichtvaardig mag worden opgevat. Om dit complexe onderwerp aan te snijden, hebben we een gesprek gehad met Laurens Wolters, psycholoog, coach en ervaren trainer die zich toelegt op het onderwijzen van effectieve methoden om grensoverschrijdend gedrag te herkennen, begrijpen en erop te reageren.

In dit interview met Laurens duiken we dieper in op de essentie van grensoverschrijdend gedrag, de impact ervan op individuen en organisaties, en de praktische benaderingen die kunnen worden toegepast om een veiligere en respectvollere omgeving te bevorderen. Met recente voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag die de krantenkoppen hebben gehaald, is het belangrijker dan ooit om bewustwording te vergroten en effectieve strategieën te ontwikkelen om met deze kwestie om te gaan.

Laurens, jullie hebben met New Human Management een training opgezet voor het herkennen en omgaan van grensoverschrijdend gedrag, kan je ons hier meer over vertellen.

Natuurlijk, geen probleem. Deze training is eigenlijk gericht op het helpen van mensen om beter om te gaan met situaties waarin grenzen worden overschreden, of het nu op de werkvloer is of ergens anders.

Grensoverschrijdend gedrag kan echt schadelijk zijn. Het kan mensen zich onveilig laten voelen, de werksfeer verpesten en zelfs juridische problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan recente gevallen zoals de coach van het vrouwenteam van Santos die opstapte na negentien aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag. Ook het seksueel grensoverschrijdend gedrag dat voor een onveilig gevoel zorgde bij atleten op Papendal, en de banga-lijsten bij verenigingen zijn voorbeelden waaruit blijkt hoe urgent het is om hiermee om te gaan. Het is echt belangrijk dat mensen weten hoe ze ermee om moeten gaan.

New Human Managent heeft een training opgezet om grensoverschrijdend gedrag te leren herkennen en hoe hier mee om te gaan. Kan je ons hier wellicht wat meer over vertellen.

We behandelen een heleboel verschillende dingen tijdens deze training, van het herkennen van grensoverschrijdend gedrag tot hoe je er effectief op kunt reageren. En we proberen het echt praktisch te maken. Dus geen saaie lezingen, maar interactieve sessies en oefeningen. Bijvoorbeeld, we kunnen kijken naar casestudies van bekende gevallen van grensoverschrijdend gedrag en bespreken hoe ze hadden kunnen worden aangepakt. Deze training is er voor iedereen die hier mee te maken krijgt, dus managers, teamleden, klantenservicemedewerkers, noem maar op. Iedereen kan wel iets leren over hoe je op een respectvolle manier met anderen omgaat.

Kun je ons een voorbeeld geven van wat mensen kunnen verwachten tijdens de training?

Zeker! Stel je voor dat je in een ruimte bent met een groep gelijkgestemde mensen die allemaal gemotiveerd zijn om te leren en te groeien. We beginnen met een introductie, waarin we de nadruk leggen op het belang van deze training en hoe het ieders leven kan verbeteren. We vervolgen de trainingsdag met een aantal interactieve sessies waarin we de basisprincipes van grensoverschrijdend gedrag bespreken. Dan gaan we aan de slag met interactieve oefeningen, zoals rollenspellen waarin deelnemers situaties van grensoverschrijdend gedrag naspelen en leren hoe ze er effectief op kunnen reageren. Praktische oefeningen en rollenspellen helpen de deelnemers de concepten echt te internaliseren. En natuurlijk zorgen we voor voldoende pauzes en momenten van reflectie, zodat iedereen de kans heeft om het geleerde te laten bezinken. Ook is er ruimte om ervaringen met elkaar te delen.

We moedigen iedereen aan om deel te nemen aan deze belangrijke training. Samen kunnen we werken aan een veiliger, inclusiever en respectvoller werkplek. Klik hier voor meer informatie over deze training.