Op 10 oktober vieren we World Mental Health Day, een gelegenheid om wereldwijd aandacht te besteden aan mentale gezondheid. In de context van de werkplek is mentale gezondheid een waardevol kapitaal dat niet alleen de medewerkers ten goede komt, maar ook de organisaties als geheel. New Human Management erkent het belang van een gezonde werkomgeving en wil de nadruk leggen op waarom het ondersteunen van de mentale gezondheid van medewerkers cruciaal is.

De werkplek als een centrale component

Werk neemt een aanzienlijk deel van ons dagelijks leven in beslag, en het heeft een directe invloed op onze mentale gezondheid. Mentale gezondheid op de werkvloer van vitaal belang en kan het werk geluk van de medewerker zeer beรฏnvloeden.

Productiviteit en kwaliteit van werk
Hoe productief ben jij als je niet lekker in je vel zit? Zit je wellicht iets meer in je hoofd? Maak je je zorgen?Zoek je bevestiging van je twijfels of zorgen op internet? Dit alles heeft invloed op jouw productiviteit. Over het algemeen zijn we productiever en leveren betere kwaliteit van werk als we mentaal gezond zijn. We kunnen ons beter concentreren op onze taken, innovatief en creatief denken en stress en triggers beter handelen. We kunnen ons langer en beter focussen op werk en over het algemeen blijven prestaties consistenter voor een langere periode.ย 

Lager ziekteverzuim
Een gezonde werkomgeving bevordert lager ziekteverzuim. Mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en burn-outs, kunnen leiden tot langdurige afwezigheid. Naast dat dergelijke gezondheidsproblemen het individu treft, treft het de organisatie ook. Medewerkers met mentale gezondheidsproblemen hebben vaak meer tijd nodig om te herstellen en weer volledig operationeel te worden. Daarnaast legt dergelijk verzuim vaak ook weer een druk op de mentale gezondheid van de ‘overgebleven’ medewerkers, die een grotere werklast ervaren wat ook daar weer kan leiden tot stress en vermindering van het werkgeluk. ย 

Teambetrokkenheid
Teambetrokkenheid is de sleutel tot een positieve en gezonde bedrijfscultuur en hiermee een directe invloed op de mentale gezondheid van de medewerkers. Als we beter in ons vel zitten zijn we vaak ook wat behulpzamer, staan we sneller klaar voor onze collega’s, eerder bereid om een luisterend oor te zijn of te adviseren. Dit leidt tot hechtere en sterkere teamrelaties. Die samenwerking en betrokkenheid verhoogd ook nog eens de productiviteit van het team.

Talentbehoud
Organisaties die actief inzetten op mentale gezondheid op de werkvloer hebben vaak een hogere medewerkerstevredenheid en kunnen talent behouden en aantrekken.Hierdoor is er minder verloop en kan je als organisatie meer investeren in medewerkers

Samen werken aan een gezondere werkomgeving

Mentale gezondheid op de werkvloer is niet langer een secundair aandachtspunt, maar een cruciaal onderdeel van een succesvolle organisatie. Het creรซren van een gezonde werkomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid van medewerkers en werkgevers. Het is een investering die zich vertaalt in verbeterde prestaties, verlaagd ziekteverzuim en een welzijnscultuur die iedereen ten goede komt.

New Human Management is toegewijd aan het bevorderen van een gezonde werkomgeving en het ondersteunen van de mentale gezondheid van medewerkers.